Fototips

  1. Fotografeer altijd met het licht mee. In de kamer gaat u bij het raam staan en fotografeer zo de kamer in. Buiten altijd de zon in de rug, dit voorkomt verkeerde lichtmeting en reflecties in het objectief. Alleen voor artistieke effecten kunt u het natuurlijk altijd proberen om ook eens tegen het licht in te fotograferen.
  2. Rode ogen. Rode ogen ontstaan door reflecties van de lichtgevoelige cellen achter in het oog. Dit is heel natuurlijk maar niet mooi. Als u binnen foto’s maakt niet teveel zomen gebruik een grote hoek, hierdoor valt het licht niet recht in de pupil en er onstaan geen rode ogen. Ook kunt u binnen zoveel mogelijk bestaand licht aandoen. De pupillen worden hierdoor kleiner en er valt geen licht achter in de cellen dus geen rode ogen.
  3. Bleek of te donkere foto’s. Als er een te hoge wit informatie is in de sneeuw of op het strand of tegen een witte muur, wordt de foto met negatief te donker en digitaal te licht. Op de camera zit zit altijd een plus of min teken; bij negatief zet u deze op plus 1,5, bij digitaal op in 1,5. Bij een meer donkere informatie  zwarte achtergrond of avond opnames zonder flits; Bij negatief op min 1,5. Bij digitaal op plus 1,5.
  4. Portret los van de achtergrond. Als u een portret wil maken met een wazige achtergrond moet u sterk zoomen en de camera op het portret richten. Stelt scherp op het portret en de achtergrond wordt onscherp.
  5. Kinderen. Ga bij foto’s van kinderen even door de knieën als u gaat fotograferen, dan komt u meer in de beleving van de kinderwereld (kikker perspectief). Anders zijn de foto’s zo van boven af genomen (vogelperspectief).
  6. Digitale camera’s zijn zeer kwetsbaar. Digitale camera’s zijn met zeer hoogwaardige elektronica gevuld. Deze kan slecht tegen stoten, stof, vocht, regen en zeker niet tegen vallen dus altijd een halsriem of pols riem om uw arm of nek en bewaar de camera niet onder extreme temperaturen in natuurlijk een beschermende tas.
  7. Houd uw objectief goed schoon. Het is van belang voor de scherpte en de brilliance van uw foto’s dat uw objectief goed schoon is. U kan daar bij de fotograaf een schoonmaak setje kopen met een blaaskwastje objectief reiniger schoonmaak doekje. Schoonmaak papiertjes voor  € 7,50.
  8. Houd de camera altijd goed stil voor scherpe foto’s.

Voor advies kunt u ons altijd een mailtje sturen (info@fotokiekie.nl).